Política

Burgers dupe internetstoring bij burgerzaken Moengo

Hij heeft zijn e-ID-kaart in november bij het desbetreffende kantoor laten aanmaken en kreeg op medio december een sms’je om hem af te halen. Maar toen hij zich eind december aanmeldde, kreeg hij te horen dat hij door een internetstoring zijn e-ID-kaart niet kon krijgen

“Sindsdien kan ik niet over mijn identiteitskaart beschikken, omdat het probleem nog niet is opgelost. Als ik mijn e-ID nodig zal hebben om zaken te doen, kan dat helaas niet”, zegt een geïrriteerde Obergh. Bij hem kan niet in dat het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) burgers oproept om hun e-ID in orde te maken, maar het BvB van Moengo is daartoe niet in staat

Geen zicht oplossing Diensthoofd David Djendje bevestigt de internetstoring. Hij zegt dat eerder het internetsysteem niet optimaal werkte en dat hij sindsdien zich heeft ingezet om de kwestie aan te pakken. Thans functioneert het systeem al twee maanden helemaal niet meer. “Ik heb begrepen van Telesur dat het gaat om een buitenstoring en dat een aannemer, waarmee Telesur een samenwerking heeft, het probleem moet oplossen”, zegt Djendje. Hij heeft geen zicht op de oplossing van het vraagstuk

Djendje heeft begrip voor de frustraties van de burgers. Hij heeft vele keren boze burgers moeten kalmeren. Hij onderkent dat de mensen kosten moeten maken om hun e-ID in Albina te maken. “We zijn een kantoor dat dienstbaar moet zijn naar de gemeenschap toe, maar dat kunnen we nu niet optimaal doen”, geeft het diensthoofd toe. Het ressort Moengo telt ongeveer tienduizend burgers

 

MOENGODoor een internetstoring kunnen burgers van Moengo al zeker twee maanden geen elektronische identiteitskaart (e-ID) laten maken bij het lokale Bureau voor Burgerzaken (BvB). Hierdoor zijn de mensen genoodzaakt om het BvB-kantoor van Albina aan te doen. “We worden op de kosten gejaagd. Dit is flauwekul”, klaagt Moengonees Robert Obergh tegen de Ware Tijd.

Hij heeft zijn e-ID-kaart in november bij het desbetreffende kantoor laten aanmaken en kreeg op medio december een sms’je om hem af te halen. Maar toen hij zich eind december aanmeldde, kreeg hij te horen dat hij door een internetstoring zijn e-ID-kaart niet kon krijgen

“Sindsdien kan ik niet over mijn identiteitskaart beschikken, omdat het probleem nog niet is opgelost. Als ik mijn e-ID nodig zal hebben om zaken te doen, kan dat helaas niet”, zegt een geïrriteerde Obergh. Bij hem kan niet in dat het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) burgers oproept om hun e-ID in orde te maken, maar het BvB van Moengo is daartoe niet in staat

Geen zicht oplossing Diensthoofd David Djendje bevestigt de internetstoring. Hij zegt dat eerder het internetsysteem niet optimaal werkte en dat hij sindsdien zich heeft ingezet om de kwestie aan te pakken. Thans functioneert het systeem al twee maanden helemaal niet meer. “Ik heb begrepen van Telesur dat het gaat om een buitenstoring en dat een aannemer, waarmee Telesur een samenwerking heeft, het probleem moet oplossen”, zegt Djendje. Hij heeft geen zicht op de oplossing van het vraagstuk

Djendje heeft begrip voor de frustraties van de burgers. Hij heeft vele keren boze burgers moeten kalmeren. Hij onderkent dat de mensen kosten moeten maken om hun e-ID in Albina te maken. “We zijn een kantoor dat dienstbaar moet zijn naar de gemeenschap toe, maar dat kunnen we nu niet optimaal doen”, geeft het diensthoofd toe. Het ressort Moengo telt ongeveer tienduizend burgers